De Solex

Starten

Solex van de standaard, erop gaan zitten en plaats dan het motortje op het wiel. De motor kan de gehele tour op het wiel blijven staan. De shoke (het schuifje) naar links, decompresseur inknijpen (rechterzijde stuur), de solex met twee voeten aanduwen tot de solex loopt, decompresseur loslaten, even doorduwen, schuifje naar het midden en de solex loopt.

De solex loopt gelijk vol gas. Je kunt met de rechter hendel de solex langzamer laten lopen, dit is de gashendel gecombineerd met de rem. Je linkerhendel is de rem. Als je even moet stilstaan bij bijvoorbeeld het oversteken, hou dan je rechterhendel ingeknepen. Je kunt een solex gemakkelijk met je voeten tegenhouden, maar doe je dit een paar minuten dan zal er een pluim rook uit de motor komen en zal de solex het niet meer doen. Bij langere stops, bijvoorbeeld wanneer de kopman stopt, dien je de solex uit te zetten door de decompresseur helemaal in te knijpen. Indien je dit vergeet geeft de kopman dit nog even aan.

LET OP

De meeste fouten die mensen maken:

  • Het niet loslaten van de decompresseur
  • Het schuifje niet naar het midden schuiven
  • Niet doorduwen als de solex loopt

Als alles is uitgelegd, rijden we kort proef op het parkeerterrein van Pieter Poot. De kopman vangt de groep op bij de uitgang van het parkeerterrein. Denk er nogmaals aan het schuifje naar het midden te zetten.